Навършват се 23 години от началото на българската мисия в Камбоджа

Преди 23 години на този ден започва първата мироопазваща мисия на българската армия под егидата на ООН – мисията в разрушената от Червените кхмери Камбоджа. Днес пред паметника на загиналите в Далечния Изток рейнджъри в Националния военноисторически музей в София се проведе възпоменателна церемония, организирана от Сдружението на настоящите и бивши сини каски.

Там бяха и участници в мисията, известна още като „Българският Виетнам“.

Авангардната група отлита за Камбоджа на 4 май 1992 година. Ариергардната се завръща на 12 серптември 1993-та. На 8 800 километра от родината пехпотните ни роти са разположени в около 20 кантона. В двата батальона сини каски служат около 1 300 военнослужещи. Четирима български войници загиват от куршумите на червените кхмери. 11 наши сини каски са ранени, шестима загиват при нещастни случаи и неизяснени докрай обстоятелства. Темата за съдбата на рейнджърите по време и след мисията е основна през 90-те години, каза секретарят на сдружението на сините каски Иво Христосков и допълни:


Помагаме си един на друг, опитваме се да променим имидажа на тази мисия, тъй като е доста насаден негативен имдидж от прохождащите медии в началото на 90-те години. Имаше стряскащи заглавия по вестниците от вида на „Глисти като пепелянки мъчат рейнджърите ни в Камбоджа“, донякъде е така, но не съвсем…. скрепени истории и затова незаслужено ни караха всякакви хора, а ние си рискувахме живота. Но, така или иначе, лека-полека се променя този имидж. Лошото е, че не си взеха изводите, когато трябваше и допуснаха грешки след това в други мисии-. - Иво Христосков

Репортаж на Лъчезар Цветков.

Можете да чуете цялото интервю тук

Свързани новини