Присъствието в междунарондни операции на НАТО и ЕС възможно, въпреки ограниченията

Министърът на отбраната Николай Ненчев и висши военни поздравиха чрез видеоконферентна връзка българските контингенти зад граница по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия – 6 май . Същия ден се навършиха 23 години от първата българска миротворческа мисия в Камбоджа

Обичайно при такива случаи се изразяват високи оценки за професионално изпълнение на задачите, благопожелания за здраве и успех, дават се обещания за максимална мотивация на бойците за изпълнение на дълга им далеч от родината. Този път видеовръзката премина без излишна помпозност, стегнато и скромно, както и подобава на скромното днес българско участие в международни операции на НАТО и ЕС. Към днешна дата България поддържа само малко над 140 военни зад граница – около 110 в мисията на НАТО в Афганистан, 10 в операцията на НАТО в Косово, 10 в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, четиричленен медицински екип в мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Преди година и нещо страната имаше зад граница 483 военнослужещи, като освен в Афганистан, Косово, Босна и Мали, присъстваше още в Грузия, Сомалия и Либерия. Само през мисията в Афганистан до миналата година бяха ротирани 9000 български бойци, а още преди да стане член на НАТО и ЕС, за две години /1992-1993/ страната взе участие в мисията на ООН в Камбоджа с 1 300 сини каски.

Макар днешното българско присъствие във военни операции зад граница да е спаднало до голяма степен заради промени в политическите и военнополитическите реалности, то се дължи и на финансови затруднения. Не случайно в деня на последните поздравления до контингентите зад граница военният министър говори за недостиг на средства за ремонт на единици от бойната авиация и за невъзможност да се реши дали бойната готовност на ВВС да бъде подържана с ремонт на руски изтребители или със закупуване на западни такива. Междувременно един висш военен призна, че не е ясно каква ще е съдбата на контингента в Афганистан догодина.

Но военните имат очаквания за положителни развития. Пред Деня на храбростта и празник на Българската армия военният министър обяви, че през юни парламентът ще приеме Програмата за развитие на отбраната за около 2 милиарда евро, а не изключи и актуализиране на военния бюджет до края на годината. Участието в международни операции е неразделна част част от развитието на въоръжените сили, така че то продължава да е „мисия възможна”.

Свързани новини